Els
països
Xile
Xile

Obertura d'un compte bancari Obertura d'un compte bancari

A Xile, els bancs no obren comptes bancaris a immigrants que tinguin menys de dos anys de residència al país i a més amb el passaport no n’hi ha prou. Si finalment la persona interessada pot demostrar aquests dos anys de residència, necessitarà també disposar de la Cédula RUT (Rol Único Tributario), que funciona alhora como el seu número d’identificació personal i el seu número d’identificació fiscal.

  • La Cédula RUT la gestiona el  Servicio de Impuestos Internos (SII). Es pot sol·licitar a l’oficina del SII (veure  aquí una llista d’aquestes) corresponent al domicili de l’interessat. El procediment consisteix a presentar el formulario 4415 (que es pot obtenir  aquí) d’Inscripción al Rol Único Tributario y/o Declaración de Inicio de Actividades. Es pot obtenir tota la informació necessària per aquest tràmit  aquí (accés a la pàgina d’ajuda del web del SII).

Si es tenen totes dues coses, la persona interessada pot anar a qualsevol oficina d’una entitat bancària present al país i demanar l’obertura d’un compte bancari. En tots els casos, la persona interessada haurà de presentar la documentació següent:

  • Acreditació de la identitat presentant la cèdula d'identitat i el RUT.
  • Fotografia recent de mida carnet o passaport.
  • Estampació de l’empremta digital del polze dret a la fitxa personal que mantindrà el banc.
  • Informes bancaris actualitzats de la persona interessada.
  • Registre al banc de la firma que serà utilitzada per girar xecs.
  • Lliurament d'antecedents relatius a l'activitat i solvència (ingressos, béns o deutes) que el banc consideri necessaris, entre els quals pot trobar-se l’exigència de comptar amb un crèdit d’almenys 30.000 dòlars nord-americans.
  • Registre d'un domicili al país (caldrà comunicar qualsevol canvi d'aquesta adreça).
  • Subscripció d'un document que contingui les condicions generals del compte corrent.

Donada la impossibilitat d’obrir un compte bancari ”normal”, els immigrants a Xile només compten amb quatre possibilitats:

1. Obrir un ”Fondo Mutuo”, un compte d’estalvis a termini fix i amb un tipus d’interès també fix. Els depositaris rebran interessos, però a canvi no podran disposar immediatament dels seus diners i, si volen retirar-los, perdran aquests interessos i hauran de pagar una penalització.

2. Obrir una ”Cuenta RUT” al BancoEstado, el banc nacional de Xile. Es tracta d’un compte d’estalvis que inclou una targeta de caixer automàtic. Està restringida la quantitat màxima de diners que s’hi poden depositar mensualment, la quantitat màxima total i la quantitat màxima que es pot treure diàriament mitjançant un caixer automàtic, tot i que en aquest últim cas, no hi ha cap límit si es retira directament al banc. Es poden consultar les condicions més recents  aquí (accés al web del BancoEstado).

3. Rebre el pagament de la nòmina a un compte bancari a l’estranger (normalment, el teu banc al teu país d’origen) i accedir als diners mitjançant targetes de crèdit o de dèbit estrangeres. Això requereix informar prèviament al banc que rebrà els diners de la teva intenció de traslladar-te a Xile.

Les màquines de caixer automàtic són fàcilment localitzables a qualsevol localitat xilena, fins i tot a les més petites, i operen les 24 hores del dia. Entre les targetes acceptades més habituals s’hi inclouen la Visa i la MasterCard.

4. Rebre el pagament de la nòmina en efectiu.

Els bancs a Xile obren de dilluns a divendres de 09.00 h a 14.00 h. Alguns d’ells tenen un permís especial que els autoritza a obrir dues hores més i els caps de setmana, tot i que en aquest cas no poden realitzar cap activitat relacionada amb l’entrega de diners.

informació