Els
països
Suècia
Suècia

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç .

Principals ciutats

Estocolm (capital) Göteborg , Linköping , Malmö i Uppsala

Idiomes i moneda

Idiomes: Suec.

Moneda:

Corona sueca. Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, es pot trobar informació clicant aquí ).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

Suècia és una monarquia constitucional i una democràcia parlamentaria. El rei exerceix només funcions protocol·làries com a cap d'estat.

Des del 1970 el Parlament o Riksdag és unicameral i consta de 349 diputats que s'elegeixen per sufragi universal cada 4 anys (fins el 1994 la legislatura era triennal). El sistema electoral és proporcional, es reparteixen 310 escons en 29 circumscripcions, els 39 restants es reparteixen sobre una base nacional. Per obtenir representació a la Cambra, un partit polític ha de rebre com a mínim el 4% dels vots a nivell nacional o bé el 12% en qualsevol circumscripció.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

Suècia està dividida en 21 comtats: Blekinge, Dalarna, Escània ( Skåne ), Estocolm, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland i Västra Götaland.

Cadascun dels 21 comtats ( län en suec) està governat per un consell administratiu nomenat pel Govern central, juntament a un consell del comtat elegit per votació popular. Poblacions, ciutats i districtes rurals dins dels comtats constitueixen communes (municipis) i també tenen consells elegits pel poble.