Els
països
Sud-àfrica
Sud-àfrica

Obertura d'un compte bancari Obertura d'un compte bancari

L’obertura d’un compte bancari a Sud-àfrica és possible sempre que tinguis almenys 18 anys i només exigeix la teva presència a l’oficina de l’entitat bancària de la teva elecció i la presentació de la documentació següent:

  • Passaport en vigor.
  • Autorització de residència i treball en vigor.
  • Prova de residència a Sud-àfrica (per exemple, el contracte de lloguer del teu domicili o fins i tot una factura domèstica).
  • L’anomenada Foreign National Declaration, que és una declaració escrita en la qual es detallen tots els fons econòmics procedents de l’estranger que vols transferir a Sud-àfrica, així com el compromís que aquests fons en cap cas aniran a parar a una altra persona que ja sigui resident a Sud-àfrica.
  • L’anomenada Confirmation of Employment, que és una carta signada pel teu ocupador sud-africà que confirmi que treballes per a ell i on es detalla l’import del teu salari mensual.
  • Carta d’aval signada pel teu banc habitual al teu país d’origen.

Amb això, n’hi haurà prou en gairebé tots els casos. És possible que alguna entitat bancària et demani menys documentació, però és convenient disposar de tota aquesta per si de cas.

També és possible obrir un compte bancari a Sud-àfrica des de l’estranger i, atès que el procediment d’obertura a Sud-àfrica és lent i complex, és recomanable fer ús d’aquesta possibilitat si el banc que fas servir habitualment compta amb oficines obertes a Sud-àfrica.

Els principals tipus de comptes bancaris existents a Sud-àfrica són els següents:

  • Chequing account (equivalent a un compte corrent): requereix d’un saldo mínim per obrir el compte i permet ingressos i retirades de diners sense més problemes.
  • Savings account (equivalent a un compte d’estalvis): molt semblant a l’anterior, però acostuma a oferir un tipus d’interès més alt al seu titular.
  • Money market account (equivalent a un dipòsit bancari): ofereix un tipus d’interès encara més alt, però, tot i que no acostumen a exigir un temps d’inversió determinat, sí que demanen un saldo mínim.

Les comissions bancàries a Sud-àfrica són molt altes i freqüents (les poden cobrar fins i tot per ingressar diners al teu propi compte corrent), per la qual cosa qualsevol persona interessada a obrir un compte bancari, primer hauria de fer una comparació entre les diverses entitats bancàries per trobar les millors condicions possibles.

Malgrat això, és molt convenient obrir un compte bancari, ja que la majoria dels negocis a Sud-àfrica cobren els seus serveis electrònicament, de manera que el client fa un ingrés directament al compte bancari del proveïdor, el que se’n diu EFT (electronic funds transfer, transferència electrònica de diners). Tot i que hi ha les targetes de crèdit, no es fan servir gaire ateses les altes comissions bancàries que han de pagar els proveïdors que les accepten i l’extensió del frau mitjançant targetes de crèdit falses. És per aquest motiu que, a Sud-àfrica, tot el que no es pot pagar via EFT, es paga en efectiu.

Un cop s’ha obert el compte bancari, convé assegurar-se de l’operativitat de la connexió al web de l’entitat bancària de què es tracti, la qual de vegades pot ser difícil de configurar per primera vegada.

Els bancs a Sud-àfrica obren habitualment de dilluns a divendres i entre les 08.30 h i les 15.30 h, mentre que els dissabtes només obren de 08.30 h a 11.30 h., amb possibles variacions de mitja hora més o menys segons l’entitat bancària de què es tracti.

Finalment, cal tenir en compte que a Sud-àfrica hi ha restriccions pel que fa al moviment internacional de divises, la qual cosa vol dir que el banc t’hauria d’explicar com t’afecten en el teu cas en concret. De qualsevol manera, tots els diners transferits a Sud-àfrica des de l’estranger tenen garantida la seva repatriació en qualsevol moment. Per això, és important conservar els documents referits a la transacció des del país d’origen. Pel que fa als diners guanyats al propi país, aquests també podran ser transferits a l’estranger sempre que se n’acrediti la procedència lícita i la quantitat sigui raonable tenint en compte les activitats lucratives que desenvolupes a Sud-àfrica.

informació