Els
països
Països Baixos
Països Baixos

Dades Bàsiques Dades bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç:

Principals ciutats

Amsterdam (capital), Eindhoven, L'Haia, Rotterdam, Utrecht

Idiomes i moneda

Idiomes: Neerlandès.

Moneda:  Euro.

El Països Baixos formen part de la  zona euro des del 1999. L'euro està regulat pel  Banc Central Europeu (BCE).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

El regne dels Països Baixos (Koninkrijk der Nederlanden) està format pel país europeu anomenat Països Baixos (Nederland) i les tres illes caribenyes de Bonaire, Saint Eustatius i Saba, que tenen l'estatus de "municipis especials".

El país és comunament conegut pel nom de la seva regió històrica més influent, Holanda, a l'oest del país.

El Regne dels Països Baixos és una democràcia parlamentària sota una monarquia constitucional. El monarca ocupa el lloc de cap d'Estat i la presidència del Consell d'Estat.

La Constitució neerlandesa data del 1815 i ha sofert nombroses modificacions, entre les quals es destaca la del 1848, en la qual es va introduir la responsabilitat ministerial i, amb ella, els principals fonaments de la democràcia parlamentària.

Les Corts Generals o Parlament ( Staten Generaal ) estan formades per dues cambres escollides per 4 anys. Els 150 membres de la Segona Cambra o Congrés s'escullen directament per un sistema de llistes de partits basat en la regla proporcional, sense que hi hagi límits mínims per a l'obtenció de representació. La Primera Cambra o Senat s'escull indirectament: es compon de 75 senadors escollits pels 764 membres dels 12 consells provincials, els quals són escollits directament.

El poder executiu l'exerceix el Consell de Ministres. Habitualment el Govern es forma amb una coalició de partits polítics atès que les majores absolutes no són habituals. Una característica singular és que el període de formació del Govern després d'unes eleccions generals pot durar mesos. En aquest període s'elabora un "acord de coalició" que vincula els partits que configuraran el nou Govern. Finalment el nomenament del nou Govern es produeix a proposta d'un formateur -futur primer ministre- designat pels partits de coalició, que queda formalment nomenat amb el suport del Congrés.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

Els Països Baixos estan formats per 12 províncies: Drenthe, Flevoland, Frísia, Gelderland, Groningen, Limburg, Brabant Septentrional, Holanda Septentrional, Overijssel, Holanda Meridional, Utrecht i Zelanda.

La identitat política de cada província es remunta fins a l'edat mitjana. Avui, cada província està governada per un comissionat designat pel monarca i una cambra legislativa elegida popularment (també denominades estats provincials). Cadascuna d'elles compta amb diverses municipalitats, fins a assolir les gairebé 700 i són governades per una junta elegida popularment i un burgemeester (burgmestre o alcalde) nomenat per la corona. Aquests nivells inferiors de govern només tenen poders limitats per recaptar impostos i depenen del Govern central per a la major part del seu finançament.

informació