Els
països
Mèxic
Mèxic

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç.

Principals ciutats

Ciutat de Mèxic (capital de la República), Acapulco, Chihuahua, Ciudad Juárez, Cuernavaca, Guadalajara, León, Monterrey, Puebla, Tijuana, Toluca, Torreón.

Idiomes i moneda

Idiomes: Espanyol.

Moneda:

Peso mexicà. Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, pots trobar informació clicant aquí).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

Mèxic és una república representativa i democràtica formada per estats lliures units per un pacte federal. El sistema polític mexicà es caracteritza històricament per la preeminència del poder executiu sobre els altres dos.

El poder executiu federal rau en el president dels Estats Units Mexicans. El càrrec s'exerceix per sis anys sense reelecció possible. El president té facultats àmplies, entre elles la capacitat de nomenar els membres del seu gabinet i promulgar les lleis aprovades pel poder legislatiu.

El poder legislatiu rau en el Congrés de la Unió, que es compon de dues cambres: d'una banda, el Senat, amb un total de 128 escons, 3 senadors per cada entitat federativa i 32 que són assignats per representació proporcional en una única circumscripció electoral nacional. El Senat es renova cada sis anys. D'altra banda, hi ha la Cambra de Diputats, amb 500 escons, integrada per 300 representants dels districtes electorals i 200 membres electes per representació proporcional. Cada estat és representat a la Cambra de Diputats per un mínim de dos legisladors. Les eleccions per a la Cambra de Diputats se celebren cada tres anys. Els senadors i diputats federals no poden ser reelegits per segon període consecutiu a la mateixa cambra.

El poder judicial recau en la Suprema Cort de Justícia de la Nació i en un conjunt de tribunals inferiors i especialitzats. La Suprema Cort està formada per 11 ministres designats pel president, amb el consentiment del Senat, per un mandat de 15 anys.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Mèxic es divideix en 31 estats i un districte federal, Ciutat de Mèxic, capital dels Estats Units Mexicans, que és la seu dels poders federals. El Govern de cada estat, el presideix un governador electe cada sis anys sense possibilitat de reelecció. Cada estat té la seva constitució i codis civil i penal. El Districte Federal no té constitució pròpia, sinó un estatut de govern. Està dividit en 16 delegacions, les quals no són completament autònomes, encara que sovint es comparen als municipis dels estats.

Els estats federats són els següents: Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Campeche, Coahuila, Colima, Chiapas, Chihuahua, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Mèxic, Michoacán, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro, Quintana Roso, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán i Zacatecas.

informació