Els
països
Marroc
Marroc

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç.

Principals ciutats

Rabat (capital del Regne del Marroc),               Agadir, Casablanca, Fez, Marrakech Tanger, Tetuan

Idiomes i moneda

Idiomes: Àrab i berber o amazic
Moneda:

Dírham marroquí. Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, es pot trobar informació clicant aquí).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

El Marroc va obtenir la independència el 2 de març de 1956, i es va establir com a monarquia hereditària basada en la Constitució del 10 de març de 1972, la qual va ser revisada el 1992 i esmenada el 1996. L'1 de juliol de 2011 es va aprovar per referèndum una nova Constitució.

El monarca és el cap de l'estat del Marroc. El rei nomena el primer ministre i el Consell de Ministres.

El poder legislatiu recau en el Parlament bicameral, compost per la Cambra de Representants (Cambra Baixa, 325 escons) i la Cambra de Consellers (Cambra Alta, 170 escons). Els membres de la Cambra de Representants són elegits per sufragi universal per a un període de cinc anys, mentre que els de la Cambra de Consellers es mantenen al seu càrrec durant nou anys. La Cambra Alta té la mateixa capacitat i potestat legislativa que la cambra baixa, però només aquesta última té capacitat per fer dimitir el Govern si ho acorden dos terços dels diputats.

Els consellers del rei juguen un paper d'assessors i de col·laboradors del rei que, a la pràctica, constitueixen una veritable influència política i que no han de rendir comptes davant de cap institució més enllà del monarca. Són personalitats nomenades directament pel rei, bé perquè es tracta de persones de la seva confiança, pels seus coneixements profunds de temes clau o perquè han servit lleialment a les institucions marroquines durant un llarg període de temps.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

El Marroc té tres nivells de descentralització: els municipis, les províncies o prefectures i les regions.

El municipi és l'única col·lectivitat en què el president del consell és escollit democràticament. Les províncies estan administrades per governadors (walis) elegits pel rei i gestionen els serveis locals del Govern central. La regió té personalitat jurídica i autonomia financera per contribuir al desenvolupament econòmic, social i cultural del territori.

L'inacabat procés de descolonització del Sàhara Occidental, iniciat el 1975 amb la retirada d'Espanya, ha deixat el territori dividit per un mur entre la zona administrada pel Marroc i els territoris controlats pel Front Polisari.

L'any 1991 es va establir la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO) amb l'objectiu d'organitzar un referèndum perquè la població decidís l'estatus d'aquest territori. Aquesta missió, establerta per acord de totes dues parts, constitueix la doctrina acceptada internacionalment per a la resolució del conflicte.

La celebració d'aquest referèndum s'ha anat posposant per discrepàncies sobre el cens electoral. En aquest context, el Marroc va presentar la seva proposta unilateral que passa per una regionalització que conferiria autonomia a aquest territori sota sobirania marroquina.