Els
països
Japó
Japó

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç

Principals ciutats

Tokio (capital), Fukuoka , Hiroshima , Kioto , Nagasaki , Nagoya , Osaka , Sapporo , Sendai , Yokohama

Idiomes i moneda

Idiomes: Japonès.

Moneda:

Ien. Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, es pot trobar informació clicant aquí ).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

La constitució del 1946, en vigor des del 3 de maig de 1947, estableix un sistema parlamentari en el marc d'una monarquia constitucional, de la qual la màxima autoritat és l'emperador, figura hereditària, amb un paper purament cerimonial i representatiu.

El poder legislatiu resideix en la Dieta (parlament nacional del Japó), que es compon d'una Cambra Alta de Consellers (242, elegits per períodes de 6 anys, tot i que cada 3 se'n renoven la meitat) i d'una Cambra Baixa de Representants (480 membres elegits per períodes de 4 anys). La ciutadania no escull directament el primer ministre, sinó que ho fan els membres de la Dieta.

El poder legislatiu japonès es defineix per ser un sistema bicameral asimètric, ja que en termes generals, la Cambra Baixa o Dieta té més poder que la Cambra Alta i, a més, la decisió de la Dieta és la que preval en casos de desacord. De fet, la Constitució japonesa declara que l'òrgan de poder més alt de l'estat és la Dieta Nacional.

El poder executiu resideix en el Gabinet del Govern, format per 20 membres. Té sota el seu control i coordinació els diferents ministeris i altres òrgans administratius centrals. El primer ministre, amb un mandat de 4 anys, és el màxim responsable del Gabinet i és qui escull els ministres. El Gabinet respon davant de la Dieta.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

L'arxipèlag japonès està format per quatre illes principals (Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu), que representen el 97% de la superfície del país, i més de 6.000 illes petites, que s'estenen al llarg de la costa est de l'oceà Pacífic.

L'organització administrativa del país es compon de 8 regions (Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kansai, Chugoku, Shikoku i Kyushu), demarcacions geogràfiques que no representen unitats administratives oficials, i per 47 prefectures (dividides en ciutats, municipis i pobles), cadascuna administrada per un governador electe i una assemblea.

Tots els municipis de les prefectures tenen una assemblea legislativa formada pels representants elegits pel poble. Els municipis gaudeixen d'amplis poders, controlen l'educació pública i poden exigir impostos. Les principals àrees metropolitanes del país són Tokio (amb 8,48 milions d'habitants), Yokohama (3,58 milions), Osaka (2,63 milions), Nagoya (2,21 milions), Sapporo (1,88 milions), Kyoto (1,47 milions), Kobe (1,52 milions), Fukuoka (1,40 milions), Kawasaki (1,32 milions) i Hiroshima (1,15 milions).

Tradicionalment els poders han estat concentrats en l'estat central, però darrerament hi ha certs moviments descentralitzadors de poders envers les regions.