Cobertura sanitària
A Itàlia, l’atenció sanitària pública als europeus (necessària per motius mèdics) es garanteix inicialment mitjançant la targeta sanitària europea ( enllaç a les principals característiques):
- Tenen dret a sol·licitar aquesta targeta les persones assegurades o cobertes per un sistema de seguretat social estatal de qualsevol estat membre de la Unió Europea, així com també a Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa.
- Cada membre de la família que estigui viatjant ha de tenir la seva pròpia targeta.
- La targeta sanitària europea garanteix la recepció d’atenció sanitària en les mateixes condicions i al mateix cost que les persones assegurades a Itàlia.
Important! La targeta sanitària europea:
- No és una alternativa a l'assegurança de viatge. No cobreix l'assistència sanitària privada.
- No cobreix les despeses si es viatja amb la finalitat expressa de rebre tractament mèdic.
- No garanteix la gratuïtat del servei. Atès que els sistemes d'assistència sanitària de cada país són diferents, els serveis que són gratuïts a un país poden no ser-ho en altres.
Convé tenir present que l’article 7 de la Directiva 2004/38/CE ( enllaç al document) estableix que tot ciutadà de la Unió té dret de residència en el territori d’un altre estat membre per un període superior a 3 mesos si, entre altres requisits, té contractada una assegurança de malaltia que cobreixi tots els riscos a l'Estat membre d'acollida.
Tramitació de la targeta sanitària europea:
La targeta es pot sol·licitar telemàticament a través de la seu electrònica del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, o bé presencialment a les oficines de la Seguretat Social de l’Estat espanyol.
Com utilitzar la targeta sanitària europea a Itàlia:
Amb la targeta sanitària europea (TSE) es pot acudir directament a la consulta del metge sempre que aquest professional estigui afiliat a la sanitat pública, el Servizio Sanitario Nazionale. És possible que calgui pagar una quantitat per alguns serveis. Aquestes despeses no són reemborsables a Itàlia, però un cop a Espanya es pot intentar que te’n facin la devolució. Els odontòlegs són en la seva major part privats i no estan afiliats a la sanitat pública, per la qual cosa no accepten la TSE.
Es pot accedir a més informació sobre el tractament mèdic a Itàlia a la pàgina web d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea ( enllaç a particularitats, atenció d’urgència i atenció programada).
Des del portal de la UE Your Europe es pot accedir a una informació detallada pel que fa a:
- Assistència sanitària no programada o necessitat d’un tractament imprevist durant una estada breu.
- Assistència sanitària programada. Drets i límits a l’hora de rebre assistència sanitària.
- Compra de medicaments a Itàlia amb receptes d’un altre país de la UE.
- Als Punts de Contacte Nacionals del teu país d’origen, sempre que sigui membre de la UE, trobaràs Informació acurada sobre els teus drets pel que fa a la cobertura sanitària i les prestacions que ofereix el Sistema de la Seguretat Social a Itàlia