Els
països
Itàlia
Itàlia

Obertura d'un compte bancari Obertura d'un compte bancari

Qualsevol persona pot obrir un compte bancari a Itàlia, ja sigui resident o no, sempre que tingui almenys 18 anys d’edat. Tanmateix, en el cas dels no residents, aquestes persones només poden obrir un tipus de compte, el conto estero, al qual només es poden fer ingressos en divises o euros importats al país.

En el cas dels residents, obrir un compte bancari requereix només la presència a l’oficina bancària de la seva elecció i la presentació de la  documentació següent:

1. Passaport.

2. Autorització de residència (carta di soggiorno) a Itàlia o el contracte de treball.

3. Codice fiscale (el número d’identificació fiscal).

El codice fiscale és un número que resulta d’una fórmula aplicada al nom, data i lloc de naixement de l’interessat. És obligatori per a un cert nombre d’activitats a Itàlia, la principal de les quals és la d’obrir un compte bancari al país. Demanar-lo no implica cap obligació fiscal per si mateixa. Aquestes obligacions només resulten obligatòries quan: (a) es posseeix uns determinats tipus de béns a Itàlia o (b) ets un resident a Itàlia o (c) perceps uns ingressos a Itàlia fiscalment declarables.

El codice fiscale s’ha de demanar expressament quan es tracta d’un estranger. Això es fa a qualsevol oficina de l’Agenzia delle Entrate (accés al seu web aquí), l’agència tributària italiana, o mitjançant qualsevol consolat o ambaixada d’Itàlia a l’estranger (per exemple, quan es tracta d’un no resident). També es pot demanar per representació. El tràmit és ràpid i  es lliura a l’interessat el mateix dia que se sol·licita.

Per demanar-lo, només es necessita el passaport.

4. Prova d’adreça, com ara una factura domèstica (llum, aigua, gas, etc.).

No s’exigeix fer un ingrés immediatament quan s’obre el compte bancari, tot i que sempre és recomanable fer-ho. És recomanable demanar al banc la corresponent Bancomat, que és una targeta de dèbit que pot ser utilitzada pràcticament en totes les botigues del país i per retirar diners en efectiu.

En general, a Itàlia, les oficines bancàries obren entre les 08.00 i 08.30 h fins a les 13.00 o 13.30 h i des de les 14.30 o 15.00 h fins a les 16.00 o 16.30 h, depenent de l’entitat bancària de què es tracti, les vigílies de festiu no obren a la tarda.  Algunes oficines també obren els dissabtes al matí.

Les oficines del servei postal (Poste Italiane; accés al seu web aquí), també ofereixen serveis bancaris i per obrir un compte bancari se segueix el mateix procediment que en una entitat bancària. L’avantatge és que les oficines de correus obren més temps i les seves comissions són inferiors.

Finalment, cal dir que el tipus de comptes bancaris que es poden obrir a Itàlia són pràcticament idèntics als que trobem al nostre país.

informació