Els
països
França
França

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Hi pots accedir a través d'aquest enllaç .

Principals ciutats

París (capital de la República), Bordeaux (Bordeus), Lille (Lilla), Lyon (Lió), Marseille (Marsella), Montpellier (Montpeller), Nantes (Nantes), Nice (Niça).

Idiomes i moneda

Idiomes: Francès.

Moneda:

Euro . França forma part de la zona euro des del 1999. L'euro està regulat pel Banc Central Europeu (BCE).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

França és una república presidencialista. El president concentra un poder que, en conjunt, és fins i tot superior al del president dels Estats Units d'Amèrica. Actualment França té un sistema polític conegut com la “V República”.

El president és elegit per 5 anys, mitjançant sufragi universal, lliure i secret, a dues voltes, excepte en el cas que un candidat obtingui més del 50% dels vots en la primera volta (mai s'ha donat aquest cas). Només els dos candidats més votats en primera volta passen a la segona.

El president designa el primer ministre, que presenta el Govern de manera immediata, i que té com a missió única la gestió del país fins a les immediates eleccions legislatives de l'Assemblea (6 setmanes després de la segona volta).

Una vegada constituïda l'Assemblea, el president pot nomenar un altre primer ministre a fi que aquest tingui la majoria suficient per governar. Per això, pot donar-se el cas que el primer ministre sigui d'un partit diferent, fins i tot oposat, al del president, i que es produeixi l'anomenada “cohabitació”.

El legislatiu està conformat per dues cambres: l'Assemblea Nacional (577 diputats) escollits per 5 anys en districtes uninominals per votació majoritària a dues voltes, i el Senat (348 senadors) escollits per sufragi indirecte per 150.000 grans electors (consellers municipals, consellers generals, consellers regionals i diputats; el 52% en elecció proporcional multinominal i el 48% en elecció uninominal majoritària a dues voltes; el mandat del Senat és de 6 anys, però es renova per meitats cada tres anys.

El Senat comparteix amb l’Assemblea Nacional l’activitat legislativa sobre els projectes (presentats pel Govern) o les proposicions de llei, però només l’Assemblea pot destituir el Govern (mai el president). Per contra, el president del Senat substitueix el president de manera temporal en cas de dimissió, mort o inhabilitació pel Consell Constitucional.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

França està conformada per 22 regions, que es subdivideixen en 96 departaments. Les regions són: Illa-de-França, Roine-Alps, Nord-Pas-de-Calais, Alsàcia, Aquitània, Alvèrnia, Baixa Normandia, Borgonya, Bretanya, Centre, Xampanya-Ardenes, Còrsega, Franc Comtat, Alta Normandia, Llenguadoc-Rosselló, Llemosí, Lorena, Pirineus Centrals, País del Loira, Picardia, Poitou-Charentes i Provença-Alps-Costa Blava.

Els departaments estan dividits en communes (municipis) administrats per consells municipals, la composició dels quals oscil·la entre 10 i 36 membres, nomenats per un període de sis anys. Cada consell escull entre els seus membres un alcalde, que representa el govern municipal. França compta amb més de 36.000 communes .

Altres unitats de govern local són els arrondissement s (districtes) i els cantons .