Els
països
Dinamarca
Dinamarca

Dades Bàsiques Dades Bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç.

Principals ciutats

Copenhaguen (capital), Aalborg , Arhus i Odense.

Idiomes i moneda

Idiomes: Danès.

Moneda:

Corona danesa. Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, es pot trobar informació clicant aquí ).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

El Regne de Dinamarca és, des del 1849, una monarquia constitucional, hereditària, democràtica i parlamentària segons la Constitució del 1953.

El poder executiu recau nominalment en el sobirà danès, però, a la pràctica, és exercit per un gabinet dirigit pel primer ministre, que és triat pel sobirà i ha de tenir el suport de la majoria del Parlament.

El poder legislatiu a Dinamarca, l'exerceixen conjuntament el sobirà i el Folketing (Parlament, unicameral). L'acord conjunt entre el sobirà i el Folketing és necessari per a la promulgació de les lleis, la declaració de guerra i la signatura d'un tractat de pau. Els 179 membres del Folketing es trien per sufragi popular, per un període de quatre anys, sobre la base del principi de representació proporcional mitjançant votacions directes i secretes en llistes per districtes electorals.

Les illes Fèroe i Groenlàndia estan cadascuna representades per dos membres en el Parlament.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea

Després d'una àmplia reforma territorial portada a terme el 2005, Dinamarca s'ha dividit administrativament en 5 regions: Hovedstaden (abans Gran Copenhaguen), Sjælland (resta de l'illa de Selandia i Bornholm), Nordjylland (Jutlàndia Nord), Midtjylland (Jutlàndia Central) i Syddanmark (Jutlàndia Sud); en aquesta última regió ha quedat administrativament inclosa l'illa de Fionia.

El nombre de municipis ha quedat reduït a 99, que representa una tercera part dels que hi havia abans. Com a norma general, per tenir l'estatus de municipi s'ha de comptar, ara, amb més de 30.000 habitants, raó per la qual molts municipis han estat absorbits per uns altres.

Una de les principals característiques d'aquesta reforma que va entrar en vigor al gener del 2007 ha estat que els municipis han passat a tenir més grau d'autonomia en veure ampliada la seva esfera de competències.

Tant les illes Fèroe com Groenlàndia formen part del Regne de Dinamarca, que són territoris que gaudeixen d'autonomia interna des del 1948 i el 1979, respectivament. Cap dels dos territoris esmentats participa en la Unió Europea encara que mantenen certs acords especials. L'autonomia de les illes Fèroe va ser ampliada mitjançant acord signat al març del 2005. En virtut d'aquest compromís, l'arxipèlag va veure ampliades les seves competències en matèria de seguretat i defensa, relacions exteriors i assumptes interns. Groenlàndia va aprovar per referèndum celebrat al novembre de 2008 ampliar el seu nivell d'autonomia pel que fa a Dinamarca assumint el dret de propietat sobre les seves riqueses naturals.