Els
països
Argentina
Argentina

Dades Bàsiques Dades bàsiques

Govern

La web oficial del Govern ofereix informació actualitzada sobre la seva estructura i funcions. Pots accedir-hi a través d'aquest enllaç.

Principals ciutats

Buenos Aires (capital de la República), Córdoba, La Plata, Mar del Plata, Mendoza, Rosario, San Carlos de Bariloche.

Idiomes i moneda

Idiomes: Espanyol.

Moneda: Pes argentí.

Et recomanem que verifiquis el tipus de canvi amb l'euro (a títol orientatiu, es pot trobar informació clicant aquí).

Estructura política

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

La Constitució Nacional va ser sancionada el 1853 a la ciutat de Santa Fe i estableix un sistema de govern representatiu, republicà i federal, que ha perdurat amb les successives reformes (1860, 1866, 1898, 1949, 1957 i 1994).

El poder executiu recau en el president de la Nació, que és, al mateix temps, el cap de Govern. L'elecció del president es produeix de manera conjunta amb el candidat a vicepresident. Si en una primera volta, cap de les candidatures obté més del 45% dels vots vàlids o, si havent-lo obtingut, la diferència entre la primera opció més votada i la segona és inferior al 10%, es produeix una segona volta entre les dues candidatures més votades. El càrrec de president és per 4 anys, reelegible per un mandat més. El president escull el seu gabinet de ministres, dirigit pel cap de Gabinet, responsable davant el Congrés.

El poder legislatiu està constituït pel Congrés de la Nació, bicameral. D'una banda, la Cambra dels diputats està integrada per 257 membres elegits directament per 4 anys, tot i que se'n renova la meitat cada 2 anys, i poden ser reelegits indefinidament. D'altra banda, el Senat integra 72 membres, representants de les 23 províncies i de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires. Són escollits per vot directe per un mandat de 6 anys i poden ser reelegits indefinidament. Cada 2 anys es renova un terç de la Cambra.

El poder judicial està encapçalat per la Cort Suprema, formada per 5 jutges nomenats pel president amb l'aprovació del Senat per majoria de dos terços. Segueixen l'estructura judicial els tribunals federals i els tribunals nacionals.

Organització territorial

Dades facilitades per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

En virtut de la Constitució, les províncies d'Argentina són autònomes i conserven els poders no delegats al Govern federal. Compten amb una constitució que organitza els seus propis poders executius (governador, amb mandat de 4 anys i possibilitat de reelecció), legislatius (unicameral o bicameral, segons la província) i judicials (encapçalat per la Cort Superior provincial), així com el règim d'autonomia municipal.

El país està format per 23 províncies, la Capital Federal Autònoma de Buenos Aires, el sector antàrtic reclamat per Argentina i diverses illes de l'Atlàntic sud. Les províncies són: Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Chubut, Córdova, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquén, Rio Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz, Santa Fe, Santiago del Estero, Tierra del Fuego - Antártida e Islas del Atlántico Sur, Tucumán.

La Ciutat Autònoma de Buenos Aires té un règim especial d'autonomia arran d'una llei sancionada el 1880, que la va designar com a capital de la República i la va "federalitzar", tot separant-la de la província de Buenos Aires. El titular del poder executiu ostenta el càrrec de cap de Govern de la Ciutat de Buenos Aires.

informació