Quines dificultats et vas trobar en arribar al país de destinació?
El mateix dia d'arribar vaig conèixer uns companys que havien arribat un parell de mesos abans, i tenien molt frescos tots els tràmits que calia fer.
Realment, les úniques dificultats amb què em vaig trobar van ser:
- Trobar habitatge, cosa que a Munic és força complicat. En el meu cas vaig tardar quatre mesos.
- Trobar plaça en algun curs d'alemany que no coincidís amb l'horari de la feina. Les escoles d'idiomes no donen l'abast i si et despistes et quedes ràpidament sense plaça.
Et va costar trobar la primera feina? Quina va ser la via per trobar-la?
L'empresa on treballo té una seu a Barcelona i vaig fer l'entrevista allà.
A Alemanya, vaig arribar-hi amb contracte firmat. Així que, en el meu cas, no vaig tenir gaires dificultats més que les que hauria tingut per trobar una feina a Barcelona.
Quina incidència té el coneixement i domini de la llengua en les expectatives d'integració?
Moltíssima gent, en tots el àmbits, té un domini de l'anglès, de manera que no és fonamental saber alemany per poder viure.
Per descomptat, el coneixement de la llengua és molt important a l'hora de relacionar-se i dur una vida social rica.
Quines són les diferències més rellevants respecte del món laboral a Catalunya?
Des de la meva limitada experiència (només he treballat en una empresa a Catalunya i en una a Alemanya), en l'àmbit laboral no hi ha gaire diferència. Potser el més significatiu és que per dinar es fa una pausa relativament curta, d'una mitja hora, en comptes de les dues o tres hores habituals a Catalunya.
Les grans diferències es troben en els impostos perquè, si bé els sous són més alts, també ho són les retencions a la nòmina.
Cal dir també que tot allò que el treballador paga de la seva butxaca relacionat amb temes laborals (cursos, desplaçaments...) és desgravable.
Vas beneficar-te d'accions d'acollida al país receptor?
No, però la veritat és que tampoc em vaig informar de quines accions hi havia disponibles.
Ara bé, en el meu cas l'empresa em va oferir ajudes per a la reubicació: vol Barcelona-Munic i uns mesos d'hotel mentre buscava habitatge.
Quin és l'hàbit social del país que més t'ha sorprès?
Com a la majoria de països del centre i el nord d'Europa, hi ha temporades en què el sol costa de veure. Per això, de seguida que el temps millora, tothom surt al carrer.
En especial, acostumen a fer barbacoes a la vora dels rius, que travessen moltes ciutats.
El caràcter de la gent no és tan fred com diuen els tòpics.
Si retrocedíssim en el temps, just abans d'anar-te'n, quina informació hauries agraït tenir?
En la societat actual, amb l'accés a Internet i la gran quantitat de blogs que relaten les experiències migratòries de la gent, és realment molt fàcil de trobar qualsevol informació que es pugui necessitar. En el meu cas, no recordo que em faltés cap informació.
Atesa la teva experiència, si haguessis de donar un consell a qui acaba d'arribar, quin seria?
El meu consell seria intentar aconseguir un contacte al lloc de destinació, algú que sàpiga quins tràmits cal fer i on (com ara empadronar-se i on són les oficines) i us pugui ajudar.
Amb la quantitat d'emigrants que hi ha hagut aquests últims anys, gairebé segur que algun amic d'un amic és a la ciutat o província de destinació. Un altre recurs és informar-se a l'ambaixada espanyola o als consolats.